2012. április 25., szerda

Blogs: Lipstick City

Festy, Gábor


Mostanában eléggé elhanyagoltam a bloggereket bemutató rovatomat. Pedig ez egy nagyon érdekes és kifogyhatatlan téma. Mindig szeretek újabb blogokat megismerni, mert mindegyiknek megvan a maga különlegessége… :)

A mostani interjú alanyom egy fiatal, tehetséges fiú, Schaub Gábor, aki már 17 évesen elkezdett blogolni. Gáborral, már jól ismerjük egymást, mert mindketten már régóta tagjai vagyunk a Fashion Guide-nak.
Itt láthatjátok Gábor Blogját: http://lipstickcity.blog.hu/




 
Mikor kezdtél el blogolni és minek hatására?
2010 Januárjában kezdtem a blogot, nem egész 17 évesen. Több hatás is ért akkor, ami a blogoláshoz vezetett. Akkor tartott a párizsi Haute Couture divathét, ami nagyon tetszett, ezen kívül sok blog amit olvastam inspirált az írásra. Akkor az életem egy kicsit mélyponton volt, akkor váltottam középiskolát és az írás egyfajta stressz levezetés volt számomra.


Mi jellemző a blogodra? Főként milyen témákról szoktál írni a divaton belül?
A blogom igen összetett. Szinte minden témát érintek, ami a divattal/stílussal kapcsolatos. Számomra nagyon fontos a hazai divat, sok hazai szakmabelivel készítettem interjút, és folyamatosan írok a friss kollekcióikról. Ezen kívül elkezdtem egy új rovatot, melynek neve; Más Szemszög, ebben színészeket, énekeseket faggatok a munkáságukról.

Mi volt az eddigi legjobb élményed a blogoddal kapcsolatban?
Talán a legbüszkébb a 7 fő divatbűn című cikkemre vagyok. Ezt a cikket felolvasták az egyik kereskedelmi rádióban és számos fórumon elemezték. Ennek hatására figyeltek fel rám Makány Márta, aki segített a további lépésekben /nagyon sok szakmai tanácsot kaptam tőle/. Nagyon örülök, amikor a szakma elismeri egy-egy cikkemet. A másik büszkeségem a tavalyi fotósorozat, melyben Kozma Orsit fotóztuk a Visegrádi Palotában. Örültem, hogy képes voltam egy fotózást összeszervezni, aminek remek visszhangja volt.


Milyen oldalakat olvasol szívesen?
Azokat az oldalakat részesítem előnyben, ami egy saját szemszögből közelíti meg a divatot. Itthoni oldalak közül a te blogodat, Chaby oldalát szeretem, valamint a Clothes For Love és a Rebellive blogot szoktam olvasni. Külföldi oldalak közül a style.com a kedvencem. Nem a divathoz kapcsolódik, de a másik két szenvedélyem a gasztronómia és a design. Ezek közül a Chili&Vanilia, a PandArte és az OtthonKommandó oldalait böngészem.


Hol szoktál vásárolni?
Kedvenceim a turkálók. Imádok vadászni és mindig rábukkanok valami kincsre. Legutóbb egy kasmír Ralph Lauren pólót szereztem be, amiben még a címke is benne volt. Nagyon szeretem a H&M darabjait, mert jó minőségűek és elérhető áron kaphatóak, valamint évenként kijönnek két kapszulakollekcióval egy-egy nagy designertől.


Mi a véleményed a magyar divatról?
Ez egy érdekes téma… Szerintem mi vagyunk az egyetlen nemzet, melynek negatív sztereotípiái vannak a saját tervezőivel szemben. Az irány jó, ami köszönhető a médiának és sztárvilágnak. Ma már „trendi” megjelenni magyar tervező munkájában, de a hétköznapi ember azt hiszi, hogy a magyar márka vagy drága, vagy pedig silány minőségű pedig ez nem igaz. A magyar tervezők között is megvan a különböző árfekvés és a különböző stílus, a minőségre pedig nagyon adnak. Az a baj, hogy aki megteheti, az inkább megveszi a luxusmárkát, mert a felső réteg szavaival élve; „A Dior az világnyelv”. Még egy magyar tervező nevét nem feltétlen tudják New Yorkban, addig egy státuszszimbólumnak számító márkát felismernek a Világ összes pontján. Azonban pozitív fejlődések vannak, mint Abodi Dóra külföldi megjelenései, vagy az Emesha, Forgó Diana Napsugár, akik külföldön elismertebbek, mint itthon. Náray Tamás például tavaly nyitott önálló üzletet Berlinben, ami igen meleg fogadtatásban részesült. Én drukkolok, hogy pozitív irányba változzon a szemlélet és tényleg beszélhessünk ’’Magyar Divatról’’.




I have recently neglected my blogger section, although it is a very interesting and endless topic. I love getting to know new blogs, because all of them have their own unique characteristics.

My interviewee is a young, talented boy, Gábor Schaub, who started blogging at the age of 17. We know each other quite well, as we are both members of the Fashion Guide.


When did you start blogging and what inspired you?
I started my blog before turning 17 years old in January 2010. More things influenced me which led to blogging. There was the Haute Couture fashion week in Paris which I absolutely loved. Also, I read a lot of other blogs which inspired me to start my own. I had a depressing period at that time, I changed to another secondary school and writing meant getting rid of stress to me.

What is your blog like? What kind of topics do you write the most about within fashion?
My blog is quite complex. I almost mention every topic which is related to fashion / style. Hungarian fashion is very important to me, I made interviews with a lot of Hungarian fashion expert, and I keep writing about new collections. In addition, I started a new section: A different Angle, where I ask actors and singers about their work.

What has been your best experience concerning your blog?
I guess I am the proudest of one of my articles, titled: 7 main fashion sins. This article was read in one of the commercial radios and it was analyzed on several forums. This called Márta Makány's attention to me, who helped me afterwards (I got a lot of professional advice from her). I am really glad if any of my articles are recognized by professionals. I am also proud of a photo series from last year when we were taking photos of Orsi Kozma in Visegrád Palace. I was happy that I had been able to organize a shooting with a brilliant reception.

What kind of sites do you like reading?
I prefer sites which approach fashion from an own point of view. In Hungary, I follow your blog, Chaby's site along with Clothes For Love and Rebellive. My favourite foreign blog is style.com. My other two passions are gastronomy and design. I read Chili&Vanilia, PandArte and OtthonKommandó.

Where do you shop?
I prefer second-hand shops. I love hunting and I always come across some treasures. Recently I've bought a kashmir Ralph Lauren T-shirt with the label in it. I am keen on H&M clothes, because they are of good quality and for reasonable prices. Moreover, they launch two capsule collections yearly from one of the biggest designers.

What do you think about Hungarian fashion?
It is an interesting topic. In my opinion, Hungary is the only nation which has stereotypes against its own designers. Thanks to the media and celebrities, the direction is good. Nowadays it is trendy to appear in Hungarian designer's clothes, but ordinary people believe Hungarian brands are either expensive or of bad quality, which is not true. There are the different price ranges and styles among our designers too, and they really take care of quality. The problem is that the people who can afford it, buy the international luxury brands, because the upper layer say: "Dior is a world language." While a Hungarian designer's name is not necessarily well-known in New York, a brand considered to be a status symbol is recognized everywhere in the world. There is some positive progress, like Dóra Abodi's foreign appearances or Emesha, Diana Forgó and Napsugár, who are more appreciated abroad than in Hungary. Tamás Náray for instance, opened an individual shop in Berlin last year which had quite a warm welcome. I cross my fingers so that the approach will change to the right direction and we could actually speak of "Hungarian Fashion".

12 megjegyzés:

Sophie írta...

De szuper ez a hajpánt:-) Én is olyan szívesen hordanám így, ilyen kicsit homlokba húzottan, de elég kerek arcom van és szerintem nem állna feltétlenül jól, amit mérhetetlenül sajnálok:S

Festy írta...

Köszi Lola!
Nagyon szeretem a hajpántokat, mert közel áll hozzám a hippi-stílus.
Ha hosszú hajad van és előre veszed és úgy rakod rá a hajpántot, akkor nem biztos, hogy rosszul fog állni...

Kriszti írta...

Nagyon szép ez a ruha és csodásan is áll rajtad! Gábor blogját meg mindjárt csekkolom, érdekes személyiségnek tűnik!

Festy írta...

Köszi Kriszti!:)) A Stradivariusban vettem. Szerelem volt első látásra...:))
Érdemes Gábor blogjára is felmenni, mert ő rendszeresen készít érdekes interjúkat.

Sophie írta...

Köszi a tippet, mindenképp ki fogom próbálni, aztán lehet feltöltöm a blogba egy fotóval, mert magamtól előfordulhat, hogy nem tudom eldönteni, hogy milyen:D De a hippi stílus amúgy nálam is Nr. 1;-)

Festy írta...

Lola, a profilodon keresztül sajnos nem tudok átmenni a blogodra. Meg tudod adni nekem ide a linkjét, h meg tudjam nézni?!

Kriszti írta...

(látom Lola még nem reagáltál, előzetes engedelmeddel linkelem :)
http://whoateallthestrawberries.blogspot.com/)

Festy írta...

Oh, köszi Kriszti!:))) gyorsan meg is nézem...

zahorjánivett írta...

Köszönöm az említést Gábor, örülök, hogy olvasóim közt tudhatlak. :)

Névtelen írta...

all the time i used to read smaller content that also
clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading at this place.
Also visit my homepage pisos embargados

Névtelen írta...

Hi would you mind letting me know which web host you're using? I've loaded your
blog in 3 different internet browsers and I must say this
blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price?
Thank you, I appreciate it!
My site > topografía

Névtelen írta...

Your poѕt οffers confirmeԁ helpful to
mе. It’s veгy useful and you're certainly quite well-informed of this type. You have opened my own face for you to varying views on this subject using interesting and reliable content material.
My page ; Cialis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...